Етикети

От Картини от ед…

Пламен Петров

Светът, в който всеки ден ние влачим уморените си тела и очи по уличните тротоари, все повече не можем да забележим музиката и цветовете, които ни съпътстват непрекъснато. Те са част от нас самите. Това са две физически явления (звукът и цветът), които не само, че правят животът ни интересен, но и го правят „живот.” Защото какво е живот без звук? А без цвят?

В началото на идната седмица стартира проектът на Сдружение „Светъл ден” – „Цвят и звук” с ръководите Людмила Класанова. Събитието се реализира съвместно с Френски културен институт и Национален фонд „Култура”. Специален гост е френският авангардист, музикант и композитор Ектор Зазу. Това няма да е първата му среща с българска публика, защото през март месец на миналата година той участва в Sofia Jazz Peack. Тогава той показа кампозераната от него музика към световно известният мултимедиен спектакъл “Quadri (+) Chromies. Той е създаден въз основа на серия подвижни картини на покойния художник Бернар Кало.

Сега Ектор Зазу идва в страната ни като пряк участник в реализирането на проекта „Цвят и звук.” Събитието има за цел да представи и изследва пресечните точки между звука и цвета, между музиката и изобразителното изкуство през съвременния поглед на български и чуждестранни специалисти в областта на изкуството и науката.” Френският авнгардист ще участва в официалната конференция „Звукът на цвета. Цветът на звука” на 14 юни от 16 часа. Специално за събитието е поканен и д-р Акилеш Шарма, консултант по Аюрведа (древната индийска медицина) в правителството на Индия. Според организатори с „присъствието на двамата чуждестренни гости ще изгради символичен мост между древната и съвременната култура – от хилядолетната индийска наука за живота до съвременното френско и българско изкуство, като по този начин мъдростта и познанието на Изтока и Запада ще бъдат обединени от вечно актуална тема за връзката между звука и цвета.”

На 15 юни от 18 часаЕктор Зазу ще е център на събитията, защо лично проведе лекция и ще направи аудио-визуална презентация на тема „Вселена от звуци и цветове”. Ще бъдат пердставени и електронните музикални вариации на композитора съчетани с отново с картини на Бернар Кало. Вечерта ще се организира парти, в което музикалната атмосфера ще е дело на самия Ектор Зазу и ще бъдат чути негови композиции от различните му албуми, които в досегашният му творчески път са повече 20.

Цветът и звукът са двете физически явления, които наистина съпътсвата цялото творчество на Зазу. Той не само1 че си играе с тях, като един своеобразен Салвадор Дали, който си играе с формата на човешкото тяло и сексуалност, но го прави по изключително нежен и ненатрапчив начин. Повечето хора биха го определили като „странен”. Но… не той не е странен, а истински, което веднага го изплюва от списъците на „комерсиализма”. В днешно време наистина има нужда от обръщането към „звук и цвят” като едно цяло. Вероятно вече сме свикнали да живеем с градската шумотевица и сивота на улиците, но това не ни пречи да имаме нужда от истински цвят и музика. Нали?