Етикети

От Картини от ед…

Понятия в секса

А
Агалматофилия Парафилия/фантазия, при която сексуалния стимул е гола статуя или модел на хуманоид(гр. Агалма, образ + филия)
Агенезис Частично или пълно прекъсване на развитието на орган или част на тялото.
Азооспермия Липса на сперматозоиди в семенната течност.
Аменорея Липса на менструалния цикъл при жените.
Анализъм Сексуално-еротичен интерес към стимулация на ануса; не е задължително да е парафилия.
Аналингус Стимулация на ануса с език или устни. Не е парафилия, а част от секуално-еротични или садомазохистични актове.
Андроген Мъжки полов хормон(гр. Андрос, мъж), произвеждан от тестисите. Като структура има няколко различни стероидни хормони, които се считат за андрогени. Те се различават по сила и ефективност.
Анеротично Нееротично, с липса на еротичност.
Анестезия Липса на еротично/сексуално удоволствие при стимулиране на ерогенните зони.
Аноргазмия Хипофилично състояние или синдром, при което е невъзможно постигането на оргазъм.
Анхедония Липса на уоволствие при преживяване на нещо, или правенето му като облигация или задължение.
Апогей Най-висока точка; кулминация; връх.
Асфиксофилия Парафилия, при която доставя сексуално удоволствие/възбуда липсата на въздух/задушаването, но без да се стига до загуба на съзнание.
Атрезия Липса или затваряне/срастване на отвори или цилиндрични органи.
Атрофия Дефект или фал в клетъчната активност на даден орган, което се отразява на размера и дейността му.
Аутогонистофилия Парафилия при която сексуалното удоволствие се доставя от присъствието на пряко или косвено наблюдение на дадения човек, напр. на сцена, пред камера и т.н. гр. аутос, себе си + агонистес, драматичен актьор + филия.
Аутоеротицизъм Самопостигнато доставяне на сексуално удоволствие. гр. ауто, себе си + еротикос, еротичен(Ерос, бог на любовта). Антоним- алоеротицизъм.
Аутоеротично Нещо, което доставя сексуално удоволствие на този, който го използва- напр. ръцете при мастурбация.
Аутосексуален Характеризира се със сексуално привличане към собственото тяло.
Аутофилия Състояние, при което любовното чувство не е насочено към партньор, а към човека, който го изпитва. гр. ауто, себе си + филия.
Б
Бисексуализъм Сексуално привличане и към двата пола- може да бъде по-силно към единия, може и към другия. Бисексуализма не е парафилия, но може да доведе до парафилични действия.
Болест на Алцхаймер Деградация в психическите способности, свързано с атрофия на кората на мозъка/разрушаване на мозъчните клетки.
Брахиопротичен/Брахиовагинален еротицизъм Вкарване на екстремно големи обекти- китка, юмрук, ръка и дори крак във вагината или ануса. Не е парафилия
В
Вагина Женските полови органи.
Вагинална сухота Недостатъчна лубрикация на вагината, при което половия акт може да стане болезнен и дори рискован, поради опасност от нараняване на стените на вагината.
Воайоризъм Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя наблюдението на други лица без знанието им. Фр. voirр, гледам
Г
Гей Термин за мъж със хомосексуални наклонности
Ген Единица за генетичен материал, отнасяща се до един хромозом, на който съответства един сигмент от двойната спирала на молекулата на ДНК
Гениталия Полови органи, вътрешни и външни.
Гестаген Синтетичен хормон, близък до прогестерона
Д
Демаскулизация Противоположен на Дефеминизация процес, може да навреди сериозно на мъжката психика и поведение.
Дефеминизация Процес на развитие, при който феминизацията е потисната или намалена. При жените това може сериозно да се отрази на психиката и физиологията на тялото, като по принцип това се счита за един вид аномалия
Депо-Провера Търговското име на хормона medroxyprogesterone acetate, разработен в Германия. Хормонът е прогестинен и антиандрогеничен. Използва се като контрацептив.
DES diethylstilbestrol. Синтетичен наркотик, нестероид, който изпълнява роля, подобна на женски полов хормон. Наркотикът има много варианти, като радиоактивния вариант се използва за специални цели- при някои разпити.
Дистрофия Частична атрофия на дадена тъкан или орган в следствие недостатъчно кръвоснабдяване и захранване.
Доминатрикс Жена, която играе садомазохистична роля на тотална доминация и дисциплина.
Допускаемост Душевната способност на човек да възприеме телесния/физическия контакт с партньора.
Е
Ексхибиционизъм Парафилия, при която сексуална възбуда се постига с показване на собствените полови органи на други хора.
Електролиза За козметични цели, метод за отстраняване на косми чрез вкарване на електрод във фоликула на косъма и протичането на токов импулс през електрода, което убива корена на косъма.
Електрофилия Състояние, при което сексуалното удоволствие е зависимо от електрическа стимулация.
Епидидимитис Инфекция и болка в областта на епидидима.
Еротика Идеи или материали, които се отнасят до сексуални и еротични актове и събития, които възбуждат сексуално.
Еротичен Отнася се до сексуалната любов, по-точно към илюзио-фантазьорските способности на съзнанието.
Еротична апатия Хипофилично състояние или синдром, при което е нарушено възприемането на еротични събития.
Еротография Графичен или писмен материал с еротичен характер. Няма нищо ощо с порнографията.
Еротофонофилия Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя убийството на неподозиращия партньор. гр. ерос, любов + фонеин, убивам + филия
Естроген Женски полов хормон. Има няколко разновидности на този хормон; различават се по сила и ефективност.
Еякулация Изхвърляне на семенната течност при оргазъм
З
Зона на Грефенберг Изключително чувствителна ерогенна зона, намираща се на предната стена на вагината, на около 5см дълбочина.
Зоофилия Сексуално влечение към животни.
И
Импотентност Хипофилично състояние или синдром при което ерекцията е нарушена частично или напълно липсва такава
Интромисия Вкарване на една част в друга. При половия акт пениса се вкарва във вагината.
К
Кинеза Движение и активност на тялото.
Клептофилия Парафилия, при която се постига сексуално удоволствие чрез кражба на вещи. гр. клептеин, крада + филия.
Клитор Малък орган, разположен под срамните устни, с форма, подобна на многократно умален пенис.
Клиторомегалия Екстремно увеличаване (хипертрофия) на клитора.
Коитална анинсертия Невъзможност да се осъществи полов акт(да се вкара пениса във вагината, като причината може да е и в жената и в мъжа). Може да се дължи на различни малформации в половите органи, но може да е и изцяло на нервна основа(предимно при жените и хомосексуалните)- страх, нервност, паника и т.н.
Коитална фантазия Душевна картина/фантазия, която е свързана с полов акт и в повечето случаи води до сексуална възбуда, или е следствие от такава. Може, а може и да не е свързана с конкретен човек или събитие, но по принцип е неуправляема функция на мозъка
Коитус Полов акт, вкарване на пениса във вагината, но като пълно определение означава пълното сексуално взаимодействие между двама партньори
Концептивна фаза В сексоеротична връзка, трета и финална фаза, която, ако настъпи, се характеризира с бременност и родителство.
Концептивност Физиологичните качества, определящи поведението на мъжа и жената при наличие на бременност, следродилен период и отглеждане на дете.
Копулация Съединение, обединение, сексуална връзка между двама човека.
Corpora cavernosa Двете пещерообразни гъбести тела в пениса, които са решаващ фактор при ерекцията, когато в тях навлезе кръв.
Крипторхидизъм Състояние, при което единия или двата тестиса не слизат в скротума. Това може да доведе до стерилитет, и предразполага към развитие на ракови образувания
Кунилингус стимулация на женските полови органи с езика и устните от партньора, като част от нормална любовна игра и предразполагащо към оргазъм. Лат. кунус, вагина + лингере, ближа.
Кунус от Лат.- външните женски полови органи.
Л
Лабиа Външните и вътрешни устни на женските полови органи.
Либидо Сексуално влечение.
Любов Лично преживяване и състояние, при което човек има привързаност към друг индивид/личност.
Любовно възприятие Шаблон или образ в съзнанието, пресъздаващ „идеалната“ любов за даден човек, както „идеалния“ любовник и т.н.
М
Мазохизъм Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя приемането на физически влияния, които указват болка
Мастурбация Сексоеротично изживяване, при което човек сам симулира полов акт като така си доставя собствено удоволствие. В миналото се е считало, че това е лош порок; сега се знае, е напълно безвредно и не е парафилия. Лат. манус, ръка + ступараре, един вид полов акт.
Менопауза Спиране на менструалната дейност у жената. Обикновено настъпва, когато жената е на около 45-50 години.
Менструация Физиологичен процес на отхвърляне на маточната лигавица и неоплодената яйцеклетка, който трае около 3-5 дни.
Миксоскопия Парафилия, при която се половата възбуда се постига чрез наблюдение на други полови актове. гр. миксис, полов акт + скопеин, наблюдавам.
Мокри сънища Сън, при който съзнанието, под въздействие на хормоналната система на тялото, възпроизвежда различни сексоеротични картини, като е възможно постигане на оргазъм.
Моносексуален Характеризира се с извънредно силно хетеро или хомосексуално чувство. Антоним- бисексуален.
Н
Наратофилиа Парафилия, при която половата възбуда се постига чрез определен текстов жаргон, класифициран като „мръсен“, „порнографски“ и т.н. Лат. нараре, разказвам + филия.
Нарцисизъм Любов към себе си.
Некрофилия Парафилия при която половата възбуда се постига чрез контакт с мъртво тяло. гр. некрос, мъртъв + филия.
Нимфомания Неуравновесено прихическо състояние у жената при което тя осъществява сексуални контакти с различни партньори без каквито и да било чувства към тях. Не се свързва с проституция, тъй като нимфоманките не целят някаква печалба от това. В психиатричните заведения, като термин се използва „жена, която няма сексуален вкус“.
О
Овулация Процес на отделяне на яйлеклетка от яйчниците в маточната тръба. Тази яйцеклетка е готова и „очаква“ да бъде оплодена от първия достигнал я сперматозоид.
Олигоспермия Ненормално малък брой сперматозоиди в семенната течност.
Оргазмична фаза Трета от четирите сексуални фази
Оргия Термин за сексуална размяна на партньори на празненства, купони и др.
П
Параноя Характеризира се с постоянни мрачни мисли и прогнози, наподобява халюцинации. В сексологията има значение на човек, който изпитва постоянен страх от сексуален контакт с партньора, ревност, липса на доверие и т.н.
Парафилия Състояние при което сексуалнат личност/сексуалните предпочитания са изменени към странни, необичайни вариации. С други думи, всяко отклонение от нормалното сексуално развитие на човека. гр. пара, изменение + филия
Педерастия Литературно, момчешка любов. Обикновено се отнася до осъществяването на анален полов контакт от момчета. гр. паис, момче + ерастес, любовник.
Пенис Мъжкият полов орган, състоящ се от основа, стълб, и глава. Стълбът се състои от две паралелни цилиндрични тела – Corpora cavernosa, и до тях- пикочопровод, корпус спонгиосум.
Перверзия Отнася се до някакъв вид парафилия
Полов акт Директен сексуален контакт между двама души.
Пиктофилия Парафилия, при която се постига сексуална възбуда чрез гледане на различни картинни/графични материали със еротично съдържание.
Порнография Материал, пресъздаващ напълно реална сексуална обстановка, но не с цел някакво изкуство(както при еротиката), а с цел възбуждане на сексуалните чувства
Прогестерон Хормон на бремеността, един от двата полови хормона при жените.
Психодинамика Промяна на съзнанието, мисленето, мечтите и въображението, свързано с психически процеси в мозъка на всяко живо същество.
Пубертет Период на развитие, отличаващ се с голяма хормонална активност в човешкото тяло, при което се извършват много процеси на „съзряване“ на организма.
Р
Равнинна фаза Втората от четирите сексуални фази.
Разрешаваща фаза В сексоеротична връзка, втората или средна фаза, предпоставяща пълното приемане на партньора и осъществяване на телесна/физическа връзка.
Рекреативна фаза Четвъртата последна сексуална фаза
Романтика Изкуството на любовта, включващо всички начини да се достави душевно и сексуално удоволствие.
С
Сексоеротичен Отнася се до секса и еротиката, взети заедно, като съвкупност от физическо и душевно преживяване.
Сексология Наука, изучаваща сексуалността на човешкото тяло и различните психически и физически явления която причинява.
Сексуалност Пълния сексуално-психически силует на човека, който управлява цялостното развитие на организма.
Скоптофилия Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя наблюдението на други полови актове. гр. скопеин, гледам + филия.
Скротум Кожено образувание, в което се намират тестисите.
Содомия Сексуален контакт със животни. Спорен въпрос е дали е парафилия.
Сомнофилия Синдрома на „спящата красавица“, парафилия при която сексуално удоволствие доставя събуждането на партньора със някакъв вид сексуална активност, може да включва и насилие. Лат. сомнус, сън + филия.
СПИН Синдром на придобита имунна недостатъчност, причинен от ретровирусна(HIV-I, Human Immunodeficiency Virus, човешки имунодефицитен вирус) инфекция, и засега неизлечим. Засега не е открито лекарство срещу HIV, но са отработени различни методи, които забавят процесите на отслабване на имунната система и дават задоволителни резултати при HIV-позитивните.
Сперматорея Термин, отнасящ се до еякулация по време на сън.
Стигматофилия Парафилия, при която сексуално удоволствие доставят различни материални предмети, главно бижута, гривни, халки, пръстени и т.н. гр. стигма, знак, брошка + филия
Садизъм Парафилия при която сексуално удоволствие се постига чрез причиняване на болка на партньора.
Т
Табу Отнася се до нещо, което даден човек не прави, било то поради социологични, морални или религиозни причини, нещо неприлично.
Тестостерон Най-силните и потентни биологични андрогени, които съществуват в кръвната плазма и урината.
Тиалидомид Психотропно вещество, което е забранено за употреба след като през 1950г. се е разбрало, че причинява аномалии у новородените.
Токсин Отрова.
Травестит Човек, който изпитва желание да носи дрехи и да изглежда като човек от другия пол.
Транссексуализъм „Сменяне“ на половата насока в произволни моменти, чрез обличане на дрехи на противоположния пол например.
У
Урофилия Парафилия, при която сексуално удоволствие доставя контакта с урина. гр. урион, урина + филия.
Ф
Фаза на възбуда Първата от четирите фази на половия акт
Фантазия Интерпретация в съзнанието на репрезентации свързани с миналото на даден човек, преживявания, спомени, мечти и други.
Фелацио Еротична стимулация на пениса чрез устните, устата, езика и гърлото от партньора, като част от нормална любовна игра. Лат. феларе, ближа
Фетиш Предмет, който е възприеман като култова ценност със мистични сексуални качества и сили. Може и да е част от тяло. Лат. фактициус, ценен.
Фетишизъм Парафилия, при която даден човек е сексуално привързан към точно определен предмет или част от тялото.
-фил Окончание на съществително, отнасящо се до човек, страдащ от някакъв вид парафилия
-филия Окончание на дума, свързана с сексоеротичната любов
Фобия Необичаен страх. гр. фобос, страх.
Х
Хаптичен Отнася се до докосване и усещане за докосване.
Хермафродизъм Генетична малформация при която плода има както мъжки, така и женски полови органи. гр. Хермес и Афродита, бога и богинята на любовта.
Хетеросексуализъм Еротосексуално влечение към срещуположния пол.
Хетерофобия Чувство на страх от срещуположния пол
Хипероргазмия Феномен, при който се наблюдава ненормално мощно изживяване по време на оргазъм.
Хипертрофия Ненормално увеличение и растеж на даден орган. Антоним- атрофия.
Хомосексуализъм Еротосексуално влечение към същия пол..
Хормон Хормонът е биохимична конформация, която е информационен носител, опосредстващ течната регулация в организмите.
Хронофилия Сексуално удоволствие от разлика във възрастта на партньора. гр. хронос, време + филия.